Pagini

miercuri, 15 ianuarie 2014

De ce Romania

Da' de ce vin ba astia la noi? Ce vad astia la saracia noastra? Si le place? Cam asa se incheie triada de intrebari. Dar chiar, de ce vin strainii la noi?
Clipe de relaxare in Barsana, Maramures
Eram intr-o zi printr-un sat din Maramures cu un grup de americani. Unul dintre ei a vrut sa-si cumpere ceva de la chioscul din strada asa ca il urmez la locul cu pricina pentru a-l ajuta cu traducerea. Inauntru, un morosan tipic la vreo 45 de ani care ramane putin uimit la vederea americanului, incepe sa ne analizeze atent fara sa inteleaga nimic din ce vorbeam noi. Ne serveste omul si ma intreaba "Da' de ce vin astia la noi? Ce vor sa vada aici la saracia noastra?" Satul de intrebarea asta venita din partea romanilor i-o tai direct. "Pe tine." Tipul ramane uimit si nesigur. Isi indreapta degetul gros catre propria persoana si zice timid: "Pe mine?!"

Sovaiala morosanului ma amuza si il lamuresc. Da pe tine, pe mine, si pe el, pe noi romanii. Vor sa vada ce facem, cum traim si ce gandim. Turismul nu inseamna doar Turnul Eiffel, Big Ben, sau Coloseumul. Inseamna descoperirea altor culturi, mentalitati. Inseamna explorarea tinuturilor necunoscute, nepromovate, indiferent ca sunt la Roma sau la Cacica.

Morosanul meu isi revine repede, si oarecum magulit devine volubil. "A, pai romanul e primitor. Isi da si camasa de pe el."

Cam asta este singura intrebare ca m-a enervat dupa 10 ani de ghidarie, faptul ca tocmai romanul nu stie de ce un strain ar trebui sa vina in Romania. Celelalte intrebari ale strainilor despre Dracula, vampiri, Ceausescu, orfelinate sau Nadia Comaneci mi se par legitime si inofensive.

Update
Catalin Gruia tocmai a publicat ultima sa carte, "Romania Explained to my Friends Abroad". Poate ca si romanii ar trebui sa o citeasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu