Călătoriile ne aduc noi experienţe şi ne lasă să descoperim
noi destinaţii. Istoria locurilor pe care le vizităm, arhitectura sau peisajul
natural care ne înconjoară şi oamenii pe care îi întâlnim sunt ingrediente ale
unei vacanţe de neuitat. Şi totuşi lipseşte ceva foarte important: experienţa
culinară.
De această dată mă voi referi doar la restaurante. Ce este
interesant, e că atunci când mâncarea este demenţială, servirea este foarte
bună iar personalul este atent la detalii şi serviabil fără a fi slugarnic.
Ordinea în care le voi descrie este aleatorie. Şi încă ceva, până la urmă acest
post ţine de gustul meu culinar dar şi de experienţele personale excelente pe
care le-am întâlnit in aceste localuri. Toate aceste restaurante au fost
testate de sute de ori, ducandu-mă acolo singur, cu grupuri mici sau mari de
turişti străini experimentaţi.
Bella Muzica, Braşov
Sunt ceva restaurante bune în Braşov dar favoritul meu este
Bella Muzica. Localizat într-o clădire din centrul vechi al Braşovului,
chiar lângă Librăria Cărtureşti din Piaţa Sfatului, acest restaurant are o
ofertă culinară extrem de variată. Găseşti aici de la mâncare tradiţională românească,
până la mâncare ungurească şi mexicană.
Cea mai mare parte a restaurantului se află intr-o pivniţă veche (OK, o
mică parte din ea a fost construită acum 1-2 ani) iar pe timpul sezonului cald
se poate mânca pe terasa localizată chiar în vechea galerie de acces către
curtea imobilului.
Bella Muzica, Braşov |
Fiind mai mereu cu turişti străini după mine, trebuie să îi
duc de cele mai multe ori la restaurante cu specific românesc. Asta m-a adus în
situaţia sa mă cam satur de atâtea sarmale, mămăligi şi papanaşi. Cu toate
acestea, aici mâncarea tradiţională e perfectă. De la platoul ţărănesc plin de telemea sau caş, jumări care se topesc
singure în gura, vinete şi până la
cârnaţii iuţi, totul este perfect. Se poate continua cu o tochitură de cazi pe
spate după ce o termini. Sau poate vrei să savurezi ciorbele tradiţionale care
sunt gata să te facă să uiţi de lingură şi sa le torni pe gât direct din
strachină sau din crusta de pâine dacă vorbim de ciorba de fasole servită în
pâine. Să nu uit de gulaşul unguresc servit atât ca supă dar şi ca tocăniţă.
Tacos - Bella Muzica, Braşov |
Şi totuşi favoritul meu rămâne tacos-ul. OK, nu prea arată
el ca un tacos tradiţional mexican, dar nici nu contează. Combinaţia dintre
sos, lipie, brânza românească şi carnea de vită este delicioasa. Se mănâncă pe
nerăsuflate.
Crama Sibiul Vechi, Sibiu
Ca şi Bella Muzica, restaurantul Crama Sibiul Vechi este
găzduit de o veche pivniţă iar cei care lucrează aici mi-au spus că acest local
există ca restaurant de cel puţin 150 de ani. Nimeni nu ştie ce a fost aici înainte de restaurant.
Traista Ciobanului - Crama Sibiul vechi, Sibiu |
Niciodată nu ratez Crama Sibiul Vechi de câte ori sunt in
vechiul Hermannstadt. Iar motivul este celebra lor specialitate denumită
“Traista Ciobanului”, o combinaţie între carne de porc pe grătar înfăşurată ca
un con în jurul unui amestec de brânză, smântână, cârnaţi de casă, şuncă şi
ceva mirodenii. Vine aşezată lângă o mămăligă rumenită puţin pe grătar. Recomand
să le savuraţi cu ceva murături şi un vin roşu.
Dacă e prea mult atunci încercaţi o pastramă de oaie cu
mămăligă. Este cea mai fragedă şi gustoasă pastramă de oaie pe care am
incercat-o în toată România. Prea multă carne? Atunci încercaţi o porţie de legume
sote sau o ciorbă ţărănească de legume. Yummy! Totul se poate încheia apoteotic
dacă plonjaţi în desertul de mere coapate cu fructe de pădure, îngheţată şi
clătite. O nebunie!
Casa Iurca, Sighetu Marmaţiei
Nu cred că e cineva aici care să nu ştie cum se mănâncă in
Maramureş. Iar dacă la acest lucru mai adaugi şi ceva horincă atunci ai toate
şansele să rămâi lipit de scaun.
Până să adulmeci mirosul bucatelor tradiţionale, Casa Iurca
impresionează prin arhitectura tipic maramureşeană, prin bunul-gust al ciopliturilor
în lemn, artă veche de mii de ani. Vara îmi place să mă aşez la o masă din
curtea interioară care dă gard în gard cu Casa Memorială Elie Wiesel.
Casa Iurca, Sighetu Marmaţiei |
Atenţie, oamenii de aici mănâncă, nu glumă, aşa că porţiile
sunt pe măsură. Totul e bun, de la ciorbe până la sarmale. Dar dacă aveţi noroc
veţi vedea cum patronul restaurantului se apucă să facă un foc sănătos în
mijlocul curţii peste care aruncă vitejeşte un ditamai ceaunul plin de de
bucate care mai de care mai bune. Şi atunci să vezi ce salivezi şi nu te vei opri până patronului nu i se face milă
de tine şi te va servi cu ce face el acolo în oala aia magică bine încinsă.
Casa Iurca, Sighetu Marmaţiei |
Nu aş închide fără să menţionez clătitele gratinate de la
Taverna Sârbului sau de la Dor de Munte -Sadova sau papanaşii de la Vila Bran. Tot la Vila Bran se găseşte şi o
Tigaie Picantă, o combinaţie destul de serioasa între carne de porc şi pui cu
cartofi şi morcovi peste care se adaugă un sos puţin picant.
Clătitele gratinate - Dor de Munte, Sadova |
Last but not least, ciorba rădăuţeană din Bucovina, de la
Casa Elena – Voroneţ ca să fiu mai exact, este de nerefuzat. OK, şi cu asta
chiar închei, micii de La Cocoşatu sunt şi vor fi mereu regii micilor.
PS. Să nu credeţi că mănânc doar ceea ce am descris mai
sus. Într-un post viitor voi vorbi şi despre cele mai delicioase şi sănătoase
alegeri care pot fi făcute în restaurantele din România.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu