vineri, 11 aprilie 2014

Călătorii culinare

Călătoriile ne aduc noi experienţe şi ne lasă să descoperim noi destinaţii. Istoria locurilor pe care le vizităm, arhitectura sau peisajul natural care ne înconjoară şi oamenii pe care îi întâlnim sunt ingrediente ale unei vacanţe de neuitat. Şi totuşi lipseşte ceva foarte important: experienţa culinară.

De această dată mă voi referi doar la restaurante. Ce este interesant, e că atunci când mâncarea este demenţială, servirea este foarte bună iar personalul este atent la detalii şi serviabil fără a fi slugarnic. Ordinea în care le voi descrie este aleatorie. Şi încă ceva, până la urmă acest post ţine de gustul meu culinar dar şi de experienţele personale excelente pe care le-am întâlnit in aceste localuri. Toate aceste restaurante au fost testate de sute de ori, ducandu-mă acolo singur, cu grupuri mici sau mari de turişti străini experimentaţi.

Bella Muzica, Braşov

Sunt ceva restaurante bune în Braşov dar favoritul meu este Bella Muzica. Localizat într-o clădire din centrul vechi al Braşovului, chiar lângă Librăria Cărtureşti din Piaţa Sfatului, acest restaurant are o ofertă culinară extrem de variată. Găseşti aici de la mâncare tradiţională românească, până la mâncare ungurească şi mexicană.  Cea mai mare parte a restaurantului se află intr-o pivniţă veche (OK, o mică parte din ea a fost construită acum 1-2 ani) iar pe timpul sezonului cald se poate mânca pe terasa localizată chiar în vechea galerie de acces către curtea imobilului.
Bella Muzica, Braşov

Fiind mai mereu cu turişti străini după mine, trebuie să îi duc de cele mai multe ori la restaurante cu specific românesc. Asta m-a adus în situaţia sa mă cam satur de atâtea sarmale, mămăligi şi papanaşi. Cu toate acestea, aici mâncarea tradiţională e perfectă. De la platoul ţărănesc  plin de telemea sau caş, jumări care se topesc singure în gura, vinete  şi până la cârnaţii iuţi, totul este perfect. Se poate continua cu o tochitură de cazi pe spate după ce o termini. Sau poate vrei să savurezi ciorbele tradiţionale care sunt gata să te facă să uiţi de lingură şi sa le torni pe gât direct din strachină sau din crusta de pâine dacă vorbim de ciorba de fasole servită în pâine. Să nu uit de gulaşul unguresc servit atât ca supă dar şi ca tocăniţă.
Tacos - Bella Muzica, Braşov

Şi totuşi favoritul meu rămâne tacos-ul. OK, nu prea arată el ca un tacos tradiţional mexican, dar nici nu contează. Combinaţia dintre sos, lipie, brânza românească şi carnea de vită este delicioasa. Se mănâncă pe nerăsuflate.

Crama Sibiul Vechi, Sibiu

Ca şi Bella Muzica, restaurantul Crama Sibiul Vechi este găzduit de o veche pivniţă iar cei care lucrează aici mi-au spus că acest local există ca restaurant de cel puţin 150 de ani. Nimeni  nu ştie ce a fost aici înainte de restaurant.
Traista Ciobanului - Crama Sibiul vechi, Sibiu

Niciodată nu ratez Crama Sibiul Vechi de câte ori sunt in vechiul Hermannstadt. Iar motivul este celebra lor specialitate denumită “Traista Ciobanului”, o combinaţie între carne de porc pe grătar înfăşurată ca un con în jurul unui amestec de brânză, smântână, cârnaţi de casă, şuncă şi ceva mirodenii. Vine aşezată lângă o mămăligă rumenită puţin pe grătar. Recomand să le savuraţi cu ceva murături şi un vin roşu.

Dacă e prea mult atunci încercaţi o pastramă de oaie cu mămăligă. Este cea mai fragedă şi gustoasă pastramă de oaie pe care am incercat-o în toată România. Prea multă carne? Atunci încercaţi o porţie de legume sote sau o ciorbă ţărănească de legume. Yummy! Totul se poate încheia apoteotic dacă plonjaţi în desertul de mere coapate cu fructe de pădure, îngheţată şi clătite. O nebunie!

Casa Iurca, Sighetu Marmaţiei

Nu cred că e cineva aici care să nu ştie cum se mănâncă in Maramureş. Iar dacă la acest lucru mai adaugi şi ceva horincă atunci ai toate şansele să rămâi lipit de scaun.

Până să adulmeci mirosul bucatelor tradiţionale, Casa Iurca impresionează prin arhitectura tipic maramureşeană, prin bunul-gust al ciopliturilor în lemn, artă veche de mii de ani. Vara îmi place să mă aşez la o masă din curtea interioară care dă gard în gard cu Casa Memorială Elie Wiesel.
Casa Iurca, Sighetu Marmaţiei


Atenţie, oamenii de aici mănâncă, nu glumă, aşa că porţiile sunt pe măsură. Totul e bun, de la ciorbe până la sarmale. Dar dacă aveţi noroc veţi vedea cum patronul restaurantului se apucă să facă un foc sănătos în mijlocul curţii peste care aruncă vitejeşte un ditamai ceaunul plin de de bucate care mai de care mai bune. Şi atunci să vezi ce salivezi şi nu  te vei opri până patronului nu i se face milă de tine şi te va servi cu ce face el acolo în oala aia magică bine încinsă.
Casa Iurca, Sighetu Marmaţiei

Nu aş închide fără să menţionez clătitele gratinate de la Taverna Sârbului sau de la Dor de Munte -Sadova sau papanaşii de la  Vila Bran. Tot la Vila Bran se găseşte şi o Tigaie Picantă, o combinaţie destul de serioasa între carne de porc şi pui cu cartofi şi morcovi peste care se adaugă un sos puţin picant.
Clătitele gratinate - Dor de Munte, Sadova

Last but not least, ciorba rădăuţeană din Bucovina, de la Casa Elena – Voroneţ ca să fiu mai exact, este de nerefuzat. OK, şi cu asta chiar închei, micii de La Cocoşatu sunt şi vor fi mereu regii micilor.


PS. Să nu credeţi că mănânc doar ceea ce am descris mai sus. Într-un post viitor voi vorbi şi despre cele mai delicioase şi sănătoase alegeri care pot fi făcute în restaurantele din România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu