Pagini

joi, 8 ianuarie 2015

O crimă rămâne o crimă, punct.

"If liberty means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear." George Orwell
O zi mai târziu după atentatele de la Paris şi imi dau seama cam cum stăm şi cu libertatea de exprimare în România. Pentru românaşul nostru nu prea contează. El se enervează doar atunci când vede un desen stupid cu Isus ieşind din vaginul Mariei. "E sfânt nene. Nu te joci cu asta." Nu-l deranjează segregarea etnică din Baia Mare unde un primar a aruncat un gard peste minoritatea romă. Nu, de ce ar face asta pentru nişte ţigani hoţi? Că doar el zice "Unde eşti tu Antonescule să ne scapi de ăştia?! Un an dacă mai trăiai şi ne scăpai de jigodiile astea." Nu, ăsta nu e rasism. E doar liberă exprimare că doar nu ai zis de rău despre Dumnezeu. Nu-l deranjează nici că preşedintele unei ţări decorează un simpatizant al mişcării de extremă dreapta, justificându-se apoi printr-o enormitate conform căreia acest om decorat avea doar trei ani când existau legionarii la noi în ţară. (wtf!?)

Să presupunem că fiul lui Hrebenciuc pune mâna pe o armă şi îl împuşcă pe CTP, pe numele lui întreg Cenzurici Talibanul Presei. Îl împuşcă pentru că l-a făcut pe tac-su guzgan rozaliu şi tac-su e sfânt pentru el. Veţi mai spune că nu se face aşa ceva, dar că şi-a cautat-o singur? Fac o paranteză aici şi observ cum inamicul declarat al lui Băsescu discută în privat ce vor mai scrie şi ce nu vor mai scrie a doua zi în presă.

12 oameni au murit în urma unui atac barbar şi totuşi se găsesc proşti să pună o virgulă, un "dar...". E trist.

Iar singurul lor argument e că pe teme religioase nu faci glume proaste. Există o limită. Faptul că religia face mişto de mine nu contează. Că biserica ortodoxă, în cel mai cinic mod, râde de noi în timp ce-şi construieşte zeci de mii de biserici sau palate, în timp ce Daniel îşi cară coaiele doar in Mercedes si Cayenne, în timp ce fără să mă întrebe pe mine, părinte, dacă vreau să-mi las copilul îndoctrinat la şcoală de poveştile lor copilăreşti în numele unui Isus utopic, asta nu mai contează. Astea nu sunt glume care depăşesc orice limită? Nu-şi bat joc de ce am eu mai sfânt? Păi şi atunci să nu iei arma şi să-i impuşti? Ştiu, nu se face aşa ceva, dar... E, şi ajung la virgula voastră... Dar si-au căutat-o, nu? Merge? Evident că nu. O crimă rămâne o crima, punct.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu