Pagini

luni, 27 aprilie 2015

Et si omnes ego non

În iunie 1942, cinci oameni erau împuşcaţi cu sânge rece. Singura lor vină era că făceau parte din minoritatea romă. Nimic mai mult. Această crimă l-a determinat pe Philipp von Boeselager, tânăr locotenent din armata germană, să se alăture conspiraţiei care dorea lichidarea lui Hitler. Au fost două tentative, dar niciuna nu s-a soldat cu lichidarea lui Hitler. Philipp von Boeselager a rămas neindentificat în timpul epurărilor impotriva grupului conspiraţionist iar ulterior a devenit erou, atât în Germania, cât şi în Franţa. La intrarea în casa sa se poate citi "Et si omnes ego non" care înseamnă "Chiar dacă toţi, eu nu". Acest moto este o forma scurtă a unui verset din Evanghelia după Matei prin care apostolul Petru îşi exprima susţinerea faţă de Isus.

Zilele astea, subspecia politică Bogdan Diaconu, o variantă juvenilă a lui Vadim, a propus un proiect de lege prin care termenul de "rom" să fie înlocuit cu cel de "ţigan". Acest individ dă dovadă de o prostie abisală şi de o lipsă totală de empatie prin promovarea unui argumentum ad populum. Asta nu ar fi nimic, dar hoarde întregi de involuaţi s-au năpustit ca vandalii să-l susţină pe rasist, dând dovada de ignoranţă, răutate şi de aceeaşi prostie.
Indivizii ăştia ar fi bine să mai descopere şi ei ceva din atrocităţile comise de români de-a lungul istoriei. Masacrul de la Odesa oare le spune ceva? Dar Podul Ilioaiei? Îi credeţi pe Vlad Ţepeş un mare justiţiar sau pe Ştefan cel Mare un mare sfânt? N-ar fi mai bine să schimbăm denumirea de "român" în altceva?



Cu siguranţă şi eu afirm acelaşi lucru ca Philipp von Boeselager "Et si omnes ego non" şi îi asigur pe prietenii mei romi - profesori, agenţi imobiliari, căldărari, cerşetori, cu creţe sau fără creţe (exprimare peiorativă a lui Arsenie Boca cu referire la femeile rome), că sunt alături de ei, chiar dacă restul nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu