duminică, 30 august 2015

O raită prin Retezat

Zilele trecute am dat o raită prin ţară cu ocazia unui info tur. A fost rapid, prin zone în care nu ajung foarte des cu turiştii mei străini. Şi dacă tot am plecat haihui am zis să-l iau şi pe fostul meu coleg din facultate, Narcis.
Cascada Lolaia - Munţii Retezat

În final am ajuns şi în Retezat, mai precis în zona denumită Cârnic. Aici ajungi din Ohaba de sub Piatră, comună care se află pe drumul dintre Haţeg şi Petroşani. Ajungând noi pe la 12:30 în Cârnic am decis să plecăm spre Cabana Pietrele. Am lăsat maşina în campingul din Cârnic, 5 lei/zi, dar apoi am realizat că la fel de bine puteam să o lăsăm 200m mai sus pentru 0 lei. Dacă ajungeţi târziu la Cârnic veţi putea înnopta la una din cele 3-4 cabane din zonă sau dacă nu, încercaţi prin Nucşoara sau Ohaba de sub Piatră.
Valea Pietrele - Munţii Retezat

În drum spre Cabana Pietrele am făcut un mic ocol pe la cascada Lolaia. Chiar merită să mergeţi pe acolo, zona fiind foarte frumoasă. Am pierdut cam o oră cu pozele şi apoi am continuat de-a lungul drumului, tot oprindu-ne pentru poze, setări de filtre, trepiede, shooting-uri prin Wi-Fi şi alte nebunii. Trebuie să-i mulţumesc lui Narcis pentru răbdarea de care dă dovadă de fiecare dată când merge cu mine.
Lacul Bucura - Munţii Retezat

La Cabana Pietrele am ajuns abia la ora 6 seara! Am mâncat o friptură uriaşă pentru doar 22 de lei. Era atât de mare încât jumătate din ea a ajuns sandviş pentru a doua zi. De dormit am dormit într-o căsuţă din complex, 25 de lei de persoană. Dacă toată ziua a fost înnorat, perfect pentru fotografii cu expuneri lungi, seara s-a înseninat. A fost frig în cabană dar după un lapte praf, încălzit la primus, şi ceva cereale eram gata de plecare la ora 8. Drumul prin pădure ajunge repede la Cabana Genţiana dar noi am fost iar foarte lenţi din moment ce eu mă tot opream la fiecare traversare de râu pentru poze.
De la Genţiana pădurea lasă loc lăstărişului şi jnepenilor iar valea se deschide larg. Cerul albastru, norii albi-pufoşi şi aerul curat fac din această zonă un paradis (ce clişeu).
Vârful Peleaga - Munţii Retezat. Înainte şi după.

În acelaşi ritm lent, cu zeci de poze luate la fiecare pas, am ajuns la Lacul Pietrele iar de aici, printre miile de bolovani retezaţi parcă de giganţi nebuni, în Şaua Bucurei. Din Şaua Bucurei ai o vedere superbă, atât spre nord, cât şi spre sud unde Lacul Bucura se întinde liniştit. Aici am campat. Din Şaua Bucurei puteţi vorbi la telefon. Eu am avut semnal atât pe Vodafone, cât şi pe RCS. Ba mai mult, internetul pe RCS merge perfect.
Valea Galeşului - Munţii Retezat

Locul de campare din Bucura, free of charge, este ideal. Ai mici ziduri de piatră deja construite care te vor apăra de vânt, un izvor de apă, un peisaj superb şi mai mult ca sigur vei fi înconjurat de oamenii de treabă, jumătate din ei fiind straini. Cred că cei mai mulţi străini erau polonezi şi cehi. Partea haioasă e că la Lacul Bucura mi-am dat seama că sunt fan înrăit Decatholn din moment ce cortul, rucsacul, sacul de dormit, vesela, recipientul de apă, pantalonii de munte şi polarul erau toate cumpărate din Decathlon. Mai mult decât atât, produsele Quechua erau prezente la mulţi alţi români prezenţi pe acolo. Ce mai, parcă Decathlon îşi deschisese încă un magazin în Munţii Retezat. Doar cehii ce mai rupeau monotonia cu corturile lor Husky.
Valeea Berbecilor - Munţii Retezat

A doua zi am plecat destul de târziu, pe la 10:30. Prin Valea Berbecilor am ajuns la Peleaga, exact după 10 ani. De pe Peleaga am coborât spre Valea Rea iar de aici, pe lângă Lacul Galeş şi prin Valea Galeşului am ajuns înapoi la Cârnic. Era deja 8 seara dar am decis să căutăm o pensiune unde să ne spălăm. Am stat în Haţeg la privaţi. Gazda nu ne-a lăsat să mergem la un restaurant şi ne-a servit cu ceva răcituri şi o zacuscă demenţială. I-am terminat borcanul şi apoi am mers la culcare morţi de oboseală dar fericiţi că în sfârşit am mai făcut iar Retezatul, poate cel mai frumos munte din România.
Valea Pietrele - Munţii Retezat

Click aici pentru mai multe fotografii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu