sâmbătă, 8 martie 2014

Bulgaria pentru o zi

Bulgaria devine tot mai mult o opţiune de luat în considerare pentru vacanţele noastre la mare sau la munte. Acelaşi lucru poate fi valabil şi pentru o excursie de o zi cu plecare din Bucureşti, mai ales atunci când Valea Prahovei geme sub coloana lungă de maşini.

Rusenski Lom
Valea Rusenski Lom
După ce treci de Giurgiu, atenţie la radarul amplasat mai tot timpul după rondul de la intratrea în oraş, după ce găsiţi drumul întortocheat spre vamă, intraţi în Ruse. De aici mergeţi spre Veliko Tarnovo/Sofia şi după un scurt ocol pe un drum secundar se ajunge în localitatea Ivanovo. De aici începe frumoasa vale a râului Rusenski Lom. Meandrele sale, săpate in roca calcaroasă, sunt acoperite de o vegetaţie bogată cu o faună diversă. Primul lucru care atrage atenţia călătorului sunt grotele din cei doi versanţi ai văii.
Rusenski Lom
Valea Rusenski Lom
Nu sunt nimic altceva decât fostele capele, biserici şi chilii parte din fostul complex religios. Primele dintre ele au fost săpate începând cu secolul 13. Una dintre fostele grote de tip biserică este deschisă publicului. La aceasta se ajunge după un urcuş mediu de maximum 10 minute. Cunoscută ca Biserica Sfintei Fecioare, grota prezintă o serie de fresce de secol 14 păstrate foarte bine.
Bisericile de la Ivanovo
Biserica Sfânta Fecioară Maria, Ivanovo
Tot de aici, din balconul grotei se poate admira o mare parte din Valea Rusenski Lom. Nu coborâţi pe unde aţi urcat. Continuaţi urcuşul până poteca ajunge pe creasta dealului. Atenţie, în zilele de primăvară însorite, această creastă devine locul de plajă pentru şerpi. Nu sunt veninoşi, dar aici am simţit pe pielea mea cum e să calci pe ei. Toţi turiştii din spatele meu au râs de mine în hohote ca de un nebun care sărea disperat şi care de fiecare dată mai călca pe un alt şarpe.

Toată valea este ideala pentru o tură de bicicletă. În total sunt aproximativ 70 de kilometri care însoeţesc râul.
Nicopolis ad Istrum
Nicopolis ad Istrum

Odată întorşi la drumul naţional, călătoria poate continua spre Veliko Tarnovo. Dar înainte de oraş, la ieşirea din localitatea Kutsina, mai faceţi un mic ocol pentru a vizita ruinele oraşului roman Nicopolis ad Istrum. Fondat de Traian imediat după cucerirea Daciei, oraşul Nicopolis ad Istrum, construit pe malul râului Yantra, a cunoscut o viaţă înfloritoare în timpul secolelor 2-4en. A fost distrus în anul 447 de către hunii lui Attila şi reconstruit în secolul 6. În cele din urmă avarii i-au dat lovitura de graţie. Astăzi, siteul arheologic păstrează foarte bine câteva din aleile aşezării, sarcofage cu basoreliefe bine evideniate, unul dintre ele reprezentând-o pe Medusa, coloane parte din fostul forum si un amfiteatru de dimensiuni mici.
Veliko Tarnovo
Veliko Tarnovo, Bulgaria

Veliko Tarnovo se afla cam la 30 de minute de Nicopolis ad Istrum. Deşi intratrea poate părea destul  de sărăcăcioasă, tot oraşul având nevoie de o renovare generală, oraşul vechi cu străzile lui din piatră cubică arată destul de bine. Atenţie la parcare. Uitaţi-vă după vânzătorii de bilete pentru parcare şi puneţi biletul de parcare pe bord. O oră costă o leva.
Mâncare tradiţională bulgărească

E deja ora prânzului aşa că ar fi bine să luaţi o pauză de masă. După ce am încercat mai multe restaurante eu mă opresc mai tot timpul la Shtastliveca care pe lângă mâncarea demenţială are şi o vedere frumoasă peste valea râului Yantra. Nu ratez să mănânc delicioasa lor combinaţie între cartofi, caşcaval, piept de pui şi sos, totul servit într-o farfurie de lut (sach) bine încinsă la cuptor.
Veliko Tarnovo
Monumentul Asăneştilor şi Muzeul de Artă

Veliko Tarnovo este o combinaţie între o arhitectură de secol 19 şi clădiri comuniste lăsate în paragină dar care încă păstrează basorelifeuri naţionalist-comuniste. Are o vedere splendidă peste valea râului Yantra care şerpuieşte molcom pe lângă monumentul Asăneştilor. Atenţie, să nu le spuneţi bulgarilor de originea valahă a Asăneştilor.
Veliko Tarnovo
Veliko Tarnovo, Bulgaria

Trecând prin micul oraşul vechi cu case de la 1850, cea mai renuimtă fiind Casa cu Maimuţă, veţi ajunge în faţa cetăţii Tsarevets. E impresionantă prin mărime şi istorie. Intrarea costă 6 leva.
Cetatea Tsarevets
Cetatea Tsarevets, Veliko Tarnovo

Servind capitala celui de-al doilea Ţarat Bulgar (1185-1393), fortificaţia a fost construită începând cu secolul al 12-lea. A fost cucerită de otomani şi distrusă pe 17 iulie 1393, dată care marchează încetarea existenţei Ţaratului Bulgar. Complexul avea trei porţi, ziduri care atingeau 3.6m în înălţime, turnuri masive, zeci de biserici dar şi patriarhia. Biserica patriarhiei, afalată pe cel mai înalt punct al dealului, a fost reconstruită în anii 80 si pictată intr-o manieră modernistă care contrastează puternic cu conservatorismul ortodox. Cetatea este renumită şi datorită jocului de lumini şi sunete organizat în timpul serilor când zidurile fostei fortificaţii sunt inundata de lasere colorate.
Arbanasi
Dansuri tradiţionale în Arbanasi

Nu departe de Veliko Tarnovo se află satul Arbanasi. Aici merg pentru o scurtă plimbare şi o ultimă cafea înainte de plecarea spre Bucureşti. Arbanasi este un sat cu case tradiţionale, una dintre ele fiind deţinută chiar şi de Constantin Brâncoveanu.

Atât la întoarcere, cât şi la dus, în localitatea Byala veţi trece pe lângă Belenski Most, sau Podul Byala. A fost construit în 1867 de către Kolyu Ficheto, acelaşi architect care a construit şi Casa cu Maimuţă din Veliko Tarnovo. Ce mi se pare foarte interesant despre acest arhitect e că vorbea fluent, pe lângă limba sa maternă, turca, greaca si româna, deşi era analfabet.


Fac drumul ăsta de zeci de ori pe an. Nu am avut niciodata probleme cu poliţia dar nici nu am încălcat regulie de circulaţie. Aveţi grijă să vă cumpăraţi vinieta din Ruse care pentru autoturism costă 10 leva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu