joi, 5 martie 2015

Religia este o insultă la adresa demnităţii umane*

Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Şi cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine. Matei a lu' Jesus

În fiecare sat există o torţă: învăţătorul. Şi un stingător: preotul. Victor Hugo

Adulţi şi copii îngenuncheaţi înconjurând biserica Nicula de 3 ori.
Mare, mare tărăboi pe tema religiei. De la Connect-R până la Baconschi, toţi fac hermeneutică pe tema asta. Faceţi loc să intru şi eu.

Un singur lucru evident nu s-a spus. Ora opţională de religie nu e opţională. O spun în cunoştinţă de cauză din moment ce tocmai mi-am înscris copilul la şcoală, aceeaşi şcoală la care am fost şi eu. Nevastă-mea se duce ea frumos la secretariat, depune cererea de înscriere şi începe secretara să citească până când vede căsuţa pentru religie nebifată. Pe un ton de profesoară comunistă, fără să fie totuşi exagerată, întreabă:

- Dar bine doamnă de ce nu vă inscrieţi copilul la religie, că e frumos?

Nevastă-mea, mai cu bun-simţ rămâne surprinsă de tupeul secretarei şi îi spune că asta este optiunea noastră.

- Dar doamnă, ce-o să facă el la ora de religie? Că ora asta poate fi în mijlocul zilei...

Când am auzit povestea m-am enervat iar norocul secretarei a fost că nu am ajuns în momentul acela la ea. Evident că ulterior am ajuns la şcoală unde i-am spus că nu accept sub nicio formă acest gen de comportament. Dar dacă tot a întrebat pot să-i spun că religia eşuează să-i înveţe pe copii cum să gândească critic, raţional şi logic. Îi învaţă că a crede în ceva care nu poate fi susţinut de argumente este nu doar acceptabil ba chiar o virtute. Moral, li se induce ideea că acceptând suferinţele unei alte persoane (Isus) ei pot fi exoneraţi de faptele lor. Mintea unui copil este foarte uşor de manipulat aşa că a-i învăţa ceva care nu se bazează pe realitate este imoral şi iresponsabil deoarece nu au ajuns la vârsta la care pot evalua singuri lucrurile şi nici nu pot deduce o concluzie bazată pe un raţionament critic.

Secretara îşi cere scuze după care mă întreabă acelaşi lucru, ce voi face cu copilul în timpul orelor de religie. Îi spun că nu pe mine trebuie să mă întrebe ci pe indivizii de la minister. Iar dacă nu o vor face ei, o voi face eu în numele lor. Ideea e ca un copil neînscris la religie va rămâne la ora de religie dar nu va lua parte la ea. Îi şi văd pe copii cum se roagă în timp ce ceilaţi devin ţinta discrimnării în clasă, exemple de păcătoşi sau mai rău, satanişti.

Am văzut mulţi părinţi transformaţi în adevăraţi apologeţi ai orei de religie. Oare au avut ei măcar curiozitatea de a citi un manual de religie? Probabil că nu. Pentru că dacă da, atunci eu mă declar stupefiat de decizia lor. Am citit manualul de clasa 0 şi doar din masochism am continuat până la cel de clasa a cincea. Manualul de clasa 0 este o îndoctrinare medievală în care cei care nu-şi fac "Sfânta Cruce" (sic!) sunt oameni răi sau în care dumnezeul** lor (apropo, ştiţi măcar cum îl cheamă pe dumnezeul vostru?) salvează un copil doar pentru că cineva s-a rugat pentru asta. Mai jos aveti doua capturi cu exemplele de mai sus.
La faza cu tatăl care pleacă din spital ca sa caute donatori de sânge prin bloc (wtf?), bătând pe la uşile oamenilor, chiar m-am distrat copios. Parcă îl şi văd pe tatăl disperat cu o cană în mână bătând la uşa vecinului Gigel pentru ceva sânge şi cum Gigel îi zice "Vecine n-am. Am băgat pe instalaţie doar vin de Ceptura, palincă de Maramureş şi ţuică de Piteşti. Cu mare drag dacă vrei aşa ceva".

Borul a reacţionat repede printr-o campanie deşănţată. Moise Guran zice că biserica se modernizează. M-a bufnit râsul gândidu-mă doar la Biserica Unitariană care invită la slujbele sale atei şi agnostici pentru a-şi expune opiniile sau care are preoţi femei (ascultă aici). Păi dacă borul se modernizează atunci unitarienii sunt deja SF. By the way, câţi dintre părinţii creştini ştiu că această biserică s-a infiinţat în Transilvania? Foarte puţini. Şi aici ajung la necesitatea predării istoriei religiilor, predare care ar susţine mult mai bine ideea de europenism invocată de spoturile bor, dar revocată imediat de realitatea din cărţile dogmatice.  Dacă tot invoc aceste spoturi, vă rog să-i spună cineva lui Connect-R că el ia parte "la acţiune" nu "în acţiune" şi dacă tot ia parte păi să ia "ca părinte" nu "ca şi părinte". Aici fac o paranteză şi spun că rasismul unora la adresa lui Ştefan Mihalache (Connect-R) m-a îngrozit. La fel cum m-a ingozit şi spotul cu portretul lui Ceauşescu înlocuit de o icoană care este dată jos la rândul ei. Păi tu biserică română vorbeşti de subiectul ăsta, tu biserică ce ai ajuns în anii '80 să fii colaborator de bază al Securităţii ca după '89 să te opui cu îndârjire declasificării dosarelor de informatori, tu biserică plină de securişti şi afacerişti, tu biserică ortodoxă care se complace în bisericile furate de la greco-catolici, tu?! Păi nu-i de mirare ca Brennan Manning are dreptate când spune că cea mai mare sursă a ateismului în lumea de azi e creştinismul, care-l slăveşte pe Iisus cu vorba dar îl reneagă prin stilul de viaţă. Asta e ceea ce o lume necredincioasă găseşte că e de necrezut. Aici intră şi aberanta zicere românească "să faci ce zice popa, nu ce face el".

O altă invocare a apologeţilor care mă distrează este legată de "valorile creştine". Daţi-mi voie să vă spun că dacă ai nevoie de o carte plină de contradicţii care să-ţi spună să nu ucizi sau să nu furi, tu nefiind capabil să gândeşti aşa ceva, atunci cu siguranţă trebuie să faci o vizită la Socola.  Iar aceste "valori creştine" sunt valori universal valabile. Nu ai nevoie de religie ca să ţi le însuşeşti. Oare doamna Ana Blandiana, pe care o respect aşa de mult, când invocă aceste valori creştine sau europenismul se referă şi la povestea lui Lot care îşi oferă cele două fiice virgine la un viol în grup doar ca să-i scape de acelaşi supliciu pe cei doi mesageri trimişi de dumnezeu pentru a-l înştiinţa de iminenta distrugere a Sodomei? Stai puţin, parcă nu era bine să ucizi... Păi şi atunci de ce dumnezeu ucide încălcându-si propria poruncă?

Poate cel mai mult m-a distrat domnul intelectual Papahagi. Păi ce faci măi băiete, eu te apăr pe Facebook că eşti inteligent şi tu mă faci de râs? Domnul acesta susţine o teorie delirantă şi se întreabă de ce doar religia este opţională (wtf). Păi simplu mon cher, pentru ca religia e doar o credinţă bazată pe... pe nimic dovedit. Dacă te-ai fi întrebat de ce istoria religiilor este opţională aş fi fost de acord cu matale. Iar dacă tot îl invoci pe Hary Potter, mutatis mutandis, aş putea să mă întreb şi eu de ce nu te rogi tu la biserica lui? Mai mult decât atât, Adrian Papahagi intră complet in delir afirmând că în numele ateilor ar trebui distruse bisericile (wtf!). Sunt ateu convins dar în casă la mine găseşti icoane, pentru că au valoare artistică, pentru că reprezintă o istorie, găseşti o cruce de piele tăbăcită pe care ani am purtat-o prin maşină pentru că îmi aduce aminte de străbunica citind biblia pe prispa casei. În calculator am mii de poze cu bisericile pictate de la Voroneţ, Sucevita, cu bisericile din Maramureş, etc. Poate că nu m-aş împotrivi ideii ca unele biserici noi să fie transformate în spitale, şcoli (chiar şi religioase) sau aziluri.

Domnul Papahagi nu e singurul intelectual care se pronunţă pentru religie în şcoală. Sunt mai mulţi. Printre ei îl găsesc pe Pleşu, Baconschi, etc. Îl citesc pe domnul Pleşu cum se întreabă ce ar strica unui copil să înveţe ce e cuminecătura şi nu-mi vine să cred. Îl compar pe cel mai mare filozof din ţară la ora actuală cu un profesor medic care a trăit pe la 1900 (!). Constantin Thiron spunea in 1912 „Oameni buni! Avem nevoie de şcoli, de lumină, de cultură, nu de popi, de întuneric şi de ignoranţă, de exploatarea prostiei omeneşti de către om. Dacă încercaţi vreodată sentimentul larg al expansiunii omeneşti, daţi atunci pentru şcoli, căci şcoala va fi evanghelia viitorului!“ (sursa: Adevarul). O sută de ani în România parcă au trecut degeaba. O sută de ani trec şi teoria evoluţionismului este scoasă astăzi din curriculum. Halal europenism, halal modernizare.

În tot acest timp lumea îl plânge pe legionarul Iustin Pârvu care se pişa pe ea de educaţie (vezi aici). Evident, pentru ca altfel naivii n-ar mai face coadă la mormântul lui Arsenie Boca, acest maestru al levitaţiei, acest Thomas d'Aquin al bisericii româneşti. Păi cu puţină carte iţi dai seama că nu e posibil să te vindeci doar pentru că ai vizitat mormântul unui călugăr. Cum poţi tu să îi dai spernaţe unui om că se vindecă dacă se roagă la mormântul lui Boca? Cât de inuman si cretin să fii ca preot al mănăstirii de la Prislop să faci aşa ceva?! (vezi aici)


Mi s-a spus personal şi am mai citit-o pe net că dacă eu refuz să-mi dau copilul la ora de religie nu fac decât să-l îndoctrinez intr-un umanism secular. Tâmpenie mai mare nu am auzit. Dacă religia se bazează pe o doctrina inventată, modificată cine ştie de câte ori, fără dovezi, umanismul secular se bazează pe raţionamente logice. Poţi tu sa-mi negi un raţionament matematic? Poţi nega o adunare simplă? Un raţionament critic presupune inclusiv recunoaşterea unei erori sau chiar a întregului raţionament. Aşa ceva nu vei vedea în religie.

Evident, religia nu e răul suprem, evident are parabole care trebuie analizate (critic), evident că e parte a istoriei noastre, a culturii care ne înconjoarăevident ca există o mulţime de exemple superbe ca cel din Valea Screzii (vezi aici)dar eu ca părinte nu vreau să văd cum bor intră cu picioarele în viaţa copilului meu ca să-l îndoctrinezeNormal, cu acest gen de manuale nu ar avea sorţi de izbândă dar conform unui copil, participant la olimpiada de religie, eu, unul dintre necredincioşi, sunt trist, nervos şi stresat. Dacă asta nu e îndoctrinare, atunci ce e?

Părinţii sunt minţiţi cu nesimţire de unul ca Bichir care spune cu tupeu că religia se studiază în Belgia, in Grecia sau în Finlanda. Pe lânga faptul că uită să menţioneze şi ţările unde nu se studiază, unele dintre ele fiind la fel de religioase ca România şi poate chiar mai fanatice (vezi SUA), jurnalistul de la Libertatea, o fiţuică infectă de-şi zice ziar, uită se menţioneze cel mai important lucru. Până şi în Grecia nu se mai studiază dogmatic (conform turiştilor mei din Grecia). Se studiază istoria religiilor. Mai mult decât atât, termenul "opţional" nu-şi pierde valoarea intrinsecă şi un părinte/elev poate opta pentru etică, filozofie, etc.

Trăim în secolul 21 şi e trist că doar subiectul religiei face valuri imense în România în timp ce în Danemarca profesorii îşi pun problema introducerii de filme porno la ora de sexologie sau în timp ce în grădiniţele din Suedia copiilor li se pun desene cu penisuri dansând (vezi aici).

Sistemul educaţional prezintă probleme mari. Practic nu s-a schimbat mare lucru de când eu am terminat şcoala. Am avut curiozitatea să studiez în ultimele luni cele mai bune sisteme educaţionale din lume. Suntem departe de ele. Văd în mulţi părinţi o masă amorfă, părinţi cu zâmbete tâmpe care îşi duc de mână copiii la un abator unde gândirea copiilor lor şi respectul de sine vor fi distruse implacabil. Vreau ca în şcoală să nu mai văd copii aliniaţi în bănci doi câte doi, să fie o echipă, să nu mai aud de note, teme sau meditaţii. Vreau educaţie vocaţională, vreau mai multe ore de sport, vreau excursii, vreau sa-i văd fericiţi.


Religia e privită de oamenii simpli ca adevărată, de înţelepţi ca falsă şi de politicieni ca utilă. Seneca cel Tânăr

Steven Weinberg - laureat al premiului Nobel
**ca să scriu dumnezeu cu "D" mare sa-mi explice şi mie cineva de unde ştie el că există un singur creator. De ce nu 10 sau 100?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu